Alkoss! - diákpályázat
csetelni akarok!!!!

 
 •  
 • Letölthető űrlapok
 •  
 • Rendeletek
 •  
 • Testületi ülések
 •  
 • Üvegzseb

   

   

   
  5/2010. (II.17.) AZ ÖNKORMÁNYZAT 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL
  22/2009. (XII.1.) AZ IDEGENFORGALMI ADÓRÓL
  21/2009. (XII.1.) EGYES ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ GÉPEK, SZOLGÁLTATÁSOK, HELYISÉGEK ÉS TERMŐFÖLD BÉRBEADÁSÁNAK DÍJÁRÓL
  16/2009. (XII.1.) AZ ÁTMENETI GAZDÁLKODÁSRÓL
  13/2006. (VII.12.) A SZOCIÁLIS IGAZGATÁSRÓL ÉS SZOCIÁLIS ELLÁTÁSRÓL SZÓLÓ 1993. ÉVI III. TÖRVÉNY VÉGREHAJTÁSÁRÓL (egységes)

   
  Ingatlan
  Jármű
  Műszaki cikk
  Állás
  Állat

   
  "Kiút a mélyszegénységből" Integrációs felzárkóztató program a sarkadi kistérségben. TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0028 project záró videó
  "Kiút a mélyszegénységből" Integrációs felzárkóztató program a sarkadi kistérségben. TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0028 Fotók
  Vendégházak
  Drótfonó
  Varroda
  Víziközmű-adatbázis létrehozásáról tárgyaltak az Országgyűlésben

  Szabó Zsolt, a nemzeti fejlesztési tárca kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára expozéjában kifejtette, hogy a törvényjavaslat egy országos hatáskörű víziközmű kataszter elkészítését, az adatbázis üzemeltetését és a frissítés alapjait fekteti le, és kapcsolatot teremt a nyilvántartások között.

  Meghatározza az érintett rendszerek között átadandó adatok körét, a kapcsolat módját és a részletszabályokat - tette hozzá.

  Az államtitkár jelezte, hogy a továbbiakban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezeti a közhiteles adatnyilvántartást, amely uniós és hazai forrásból jön létre. A rendszer települései adatokat is tartalmaz, így az önkormányzat, az állam és a közműszolgáltató számára minden információ rendelkezésre áll, amely segíti a fejlesztést és a rekonstrukciót.

  A javaslat megfelel az uniós szabályoknak és nélkülözhetetlen például a hatóságok díjmegállapítási jogköréhez.

  Szabó Zsolt azt is elmondta, hogy az adatbázis személyes adatokat nem, csak szakmaiakat tartalmaz.

  Fidesz: csökkennek a bürokratikus terhek

  Dunai Mónika, a Fidesz vezérszónoka azt emelte ki, hogy az elektronikus adatbázis létrehozásával tovább csökkennek a bürokratikus terhek, ami összhangban van pártja céljaival. A digitalizációt az ügyintézés határidejének rövidülése miatt is fontosnak tartotta.

  Célként jelölte meg a szolgáltatási szemlélet és az etikus működés megerősítését is.

  A kormánypárti politikus kiemelte az úgynevezett okosmérés feltételeinek biztosítását is, amelynek révén - a villamosenergia szektor után - itt is elérhető lesz az elektronikus fogyasztásmérés. Ez a jövő útja - értékelt.

  MSZP: az ötlet jó, de pénz is kell hozzá 

  Heringes Anita, az MSZP vezérszónoka azt hangoztatta: maga az ötlet jó és támogatandó, de fenntartásokkal kezelik azt, mert tartanak tőle, hogy a közpénzeket nem úgy használják fel, "ahogy a nagykönyvben meg van írva".

  Üdvözölte, hogy az informatikai rendszerből lekérhetők lesznek a hálózati adatok, bekötések, a csövek kora és állapota. Mindez egy építkezéskor nagy segítség - értékelt.

  Az ellenzéki politikus ugyanakkor azt is megjegyezte: szerinte a kormány tönkre tette a közműszektort, annak sem pénze, sem állománya nincs a fejlesztéshez.

  Az okos mérést szintén jónak tartotta, de azt is megfogalmazta: az a félelme, hogy több 100 millió forintért felmérik a megvalósíthatóságot, a megvalósítás pedig elmarad.

  Heringes Anita kitért arra is, hogy beruházásokra van szükség az elöregedett hálózatokban és javítani kell az ügyfélszolgálatokon.

  KDNP: a javaslat az egyszerűsítést szolgálja 

  Földi László, a KDNP vezérszónoka az egyszerűsítésre és a bürokratikus akadályok lebontására hivatkozva támogatásáról biztosította a kormányzati előterjesztést. Fontosnak tartotta, hogy a témában keletkezett információk egy adatbázist alkossanak, naprakész információk legyenek az összes településről. Ez nem elhanyagolható a víz- és csatornadíjak még hitelesebb megállapítása miatt sem - tette hozzá.

  A kormánypárti politikus üdvözölte az elektronikus ügyintézés egyre szélesebb körű felhasználását és a párhuzamosságok integrálását.

  Jobbik: támogatható az elképzelés

  Kepli Lajos, a Jobbik vezérszónoka összességében támogathatónak ítélte az elképzelést, szerinte egy ilyen adatbázisnak már rég léteznie kellene. Kifejtette, hogy az a fejlesztések, az engedélyezések és az ellenőrzések miatt is nélkülözhetetlen.

  Az informatikai rendszer segítséget nyújthat például az elavult ivóvíz vezetékeknél - mondta, kifogásolva, hogy a "tűzoltó jelleggel" véghezvitt karbantartásokat nem követik nagyobb szakaszon beruházások.

  Az ellenzéki politikus a vízdíjak országos eltérésére is felhívta a figyelmet és egységesítést szorgalmazott. Értékelése szerint az okos mérőrendszer erre is megoldást jelenthet a fogyasztás optimalizálásával.

  MSZP: ne álljanak meg a hazai alkalmazásban!

  Józsa István (MSZP) Magyarország fejlődésének egyik kulcselemeként hivatkozott a víz- és csatornarendszer kérdésére. Úgy vélte: az adatbázis a fogyasztók mellett az üzemeltetőknek is fontos információkat ad, javítja a szolgáltatás színvonalát, ha tervszerű a karbantartás.

  A szocialista politikus szerint a hazai színvonal javítása során létrejött tudás a világpiacon is értékesíthető, s ezt mellé lehet tenni ahhoz az elképzeléshez, amelyet Áder János köztársasági elnök hirdet világviszonylatban, miszerint Magyarország érdemben foglalkozik a víz ügyével.

  Az MSZP fontosnak tartja, hogy az elképzelések a gyakorlatban is megvalósuljanak és ne álljanak meg a hazai alkalmazásban - hangoztatta.

  MTI


  A szavazás szünetel  A portál az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával készült.